Måltidet...

som pædagogisk aktivitet

Et måltid har mange formål...

Kære forældre...
Måltider er ikke udelukkende et spørgsmål om at spise og opleve mæthed! I meget stor udstrækning er vores spisepauser en dagligt tilbagevendende begivenhed, som af børnene og jeg selv forbindes med hygge, nærvær, godt selskab og selvfølgelig god og lødig kost.
Det er væsentligt at børnene oplever måltidet som et pusterum i god og hyggelig atmosfære - jeg gør meget ud af at dække et pænt bord, servere min mad på en appetitvækkende måde og præsentere børnene for en variation af fødevarer indenfor både varm mad, brød, frugt og grønt.
Under måltidet trænes det enkelte barn i at blive selvhjulpen, f.eks.
- deltage i borddækning / hælde mælk op i kruset / kravle op i sin stol.
Vi træner sociale færdigheder, herunder f.eks.
- spise pænt og sidde forholdsvis stille medens vi spiser / vente på at de andre børn spiser færdig / vente på det bliver barnets egen tur til at vælge mad / tale sammen medens vi spiser / lytte på at de andre også har noget at fortælle / kun spise mad fra sin egen tallerken.
Vi socialiseres og danner fælles rammer og forståelse for hinanden - vi er opmærksomme på hinanden, taler med og om hinanden på en god måde.
Vi danner begrebsverden - hvem sidder ved siden af, og overfor hinanden, hvad er dit og mit, du og jeg har en mor og en far og de hedder..., taler om over/under/på/foran/bagved - farver i vores mad - varm kontra kold - stor kontra lille og rigtig mange andre begreber som bliver synlige og begribelige omkring vores samvær ved bordet.

MEN af og til er måltidet jo også "bare" at få noget at spise, eksempelvis når vi skal afsted på tur eller har andre aftaler der skal overholdes, sådan er det jo også i en dagligdag ;0) Det er bare rigtig vigtigt at huske på alle de gode ting vi kan få ud af at benytte måltidet som en pædagogisk aktivitet i stedet for blot en rutine i dagligdagen - herved opnås også større arbejdsglæde i køkkenet, til gavn for alle, både børn og voksne (også i hjemmene!).

Giv gerne jeres besyv med på denne side eller på siden med "gæstebog" - tror måske heller ikke jeg er helt færdig med at "snakke" på den her side, lur mig om ikke jeg kan finde på lidt mere...

Ha' nogle fornøjelige måltider
mange mad-glade hilsener

Ellen

Et eksempel på varm frokost i dagplejen. Kyllingelår stegt med chilli og sesam, ovnstegte kartofler samt majs og ærter ;0)